Meliskerke
2017 – nu: In opdracht van smid Ido Matthijsse uit Meliskerke, ben ik bezig met een ontwerp voor een kunstwerk in de openbare ruimte in Meliskerke. Ik vind het belangrijk dat het werk aanspreek bij de bewoners, vandaar dat ik veel gesprekken heb gevoerd met verschillende bewoners. Uit al deze gesprekken kwam naar voren dat het in Meliskerke vooral draait om Saamhorigheid en het Geloof, het ontwerp bestaat daarom uit 3 mensfiguren die elkaar vasthouden, onder de armen ontstaan 3 kerk bogen.
We zijn nu in gesprek met de dorpsraad en gemeente voor de realisatie.



Arnemuiden:
2012 – 2014: In opdracht van de gemeente Middelburg heb ik figuren ontworpen om de identiteit van Arnemuiden te versterken. Ik heb me laten inspireren door de klederdracht van Arnemuiden. Vanwege het feit dat een deel van de bevolking nog steeds in klederdracht loopt heb ik klederdracht in een modern jasje gestoken. De 2D figuren heb ik laten uitsnijden uit 30 mm staalplaat. De figuren zijn allemaal gebaseerd op het leven van de bewoners van Arnemuiden rond 1900. Ze zijn bewust geplaatst op locaties waar ze de schaduw zouden kunnen zijn van bewoners uit die tijd. Zo zien we:
-aan de Oude Havenstraat aan het water (het Oude Gat) 2 huisvrouwen, die net water zijn wezen halen om hun stoepje te schrobben
-op de kruising Langstraat-Burgemeester Langebeekestraat een visleurster die haar vis verkoopt en even verder een kat die een visje heeft gepikt uit haar vismand.
-in de Schuttershof, daar waar vroeger de lagere school stond, 3 spelende meisjes.
-bij de spoorovergang in de Schuttershof een echtpaar op de fiets die vis gaat verkopen in de omliggende dorpen. Bij de entree van Arnemuiden, waar vroeger het water nog was, staat een Hoogaars.

Miniaturen van deze kunstwerken zijn te koop.
Visleurster met kat: 17 cm hoog,  €50,-
Hoogaars: 25cm hoog, €70,-
Fietser: Helaas uitverkocht
Dansende Meisjes: Helaas uitverkocht



Kunsteducatie
2010 – nu: Sinds 2009 ben ik afgestudeerd beeldend kunstenaar (Willem de Kooning Academie Rotterdam). Omdat ik lesgeven aan kinderen / jongeren erg leuk vind, heb ik in 2010 mijn Beroepskunstenaar in de Klas -certificaat (BIK) behaald. Ik geef veel verschillende projecten, van Surrealistisch maquette dorp tot stopmotion maken. 2x heb ik voor de kunstschouw het educatieproject mogen verzorgen. In mijn projecten heeft creatief denken natuurlijk altijd een belangrijke plek. Ik werk hiervoor samen met de KCE (oosterschelde regio) en de KEW (walcheren).



PleinGoed 2015:
van 2008 tot 2016 zat ik in een coöperatie van verschillende ruimtelijk ontwerpers (IDNA) in 2015 hebben we in samenwerking met anderen PleinGoed geïnitieerd. In het voorjaar zijn we in opdracht van het CBK (project Krot of kans) gestart met een Dromenlab. Een week mochten we een pand aan de Mol in Zierikzee inrichten als onze werkplek. In samenwerking met bewoners is daar PleinGoed ontstaan.

In de zomer van 2015 heeft PleinGoed, op het kerkplein rondom de Dikke Toren, inwoners en bezoekers geïnspireerd en de stad Zierikzee op de kaart gezet. KwalGoed, ZitGoed, PicknickGoed en SpeelGoed waren duurzaam vervaardigde uitnodigingen om de verborgen schoonheden van Zierikzee te beleven. PleinGoed stond in verbinding met, en was mede een promotie van, activiteiten in Zierikzee en daarbuiten: (muziek)optredens, markten, openingen, workshops, rondleidingen of exposities. Extra aandacht ging uit naar het eerste WK onderwaterfotografie in Nederland, over de schoonheden van het Zeeuwse leven onder water. Na afloop hebben alle hergebruikte materialen een nieuwe bestemming gekregen.



Schoonheid in schimmels
2013: Kunstschouw project: Jong schouwt oud. Hiervoor zijn 8 jonge kunstenaars gekoppeld aan een museum op Schouwen Duiveland. Ik was gekoppeld aan Streek – en landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor. Iedereen kiest een voorwerp uit de collectie en laat zich hierdoor inspireren voor een nieuw kunstwerk.
De inspiratiebron voor dit werk zijn de weckpotten in de kleder bij Goemanszorg. Wecken is/was een procedure om de verschimmeling van voedsel te voorkomen. Aangezien er tegenwoordig andere technieken worden gebruikt, heb ik juist schimmels gekweekt in de weckpotten. Ik ben opzoek gegaan naar de grote verscheidenheid van schimmels, en dan vooral de schoonheid van de schimmels. Aanschouw de Schoonheid in Schimmels.
Voor dit project ben ik in 2013 genomineerd voor de kunstschouw Award 2013.
PZC 16 juni 2013: “Kris van der Werve verrast met een kleurrijke installatie van schimmels”.



Gelukkig hebben we Dijken
(Niet gerealiseerd)
2011: Open Inschrijving Kunstopdracht Hoogheemraadschap Opdracht: een kunstwerk ontwerpen dat symbool staat voor de serie dijkversterkingen langs de rivier de Lek tussen Krimpen aan de IJssel en Schoonhoven. Mijn inzending april 2011: Titel: Gelukkig hebben we dijken Materiaal: Hout, Metaal Hoogte: staat nog niet vast maar ongeveer 2 meter

Omschrijving: Een zitmeubel/bank waarbij de bezoeker eerst de ladder moet beklimmen voor men op de bank kan gaan zitten. De hoogte van de bank wordt bepaald door de hoogte van het NAP op de locatie, de bezoeker zit zo hoog dat hij droge voeten houdt. (Indicatie: volgens Ahn.nl zou in postcode gebied 2941 het NAP -0,90cm zijn) De hoge bank symboliseert de situatie hoe die zou zijn als er geen dijken zouden zijn. Door mensen de ladder te laten beklimmen, worden ze zich bewust van het belang van de dijken. Doordat de waterhoogte zonder dijken is aangegeven op de poten van de bank zal dit de bezoeker nog bewuster maken (bijvoorbeeld door de poten van glas te maken en hier tot 0 NAP water in te zetten). Achterliggende gedachte is, dat als we geen dijken zouden hebben dat dan alles op poten zou moeten staan om droog te blijven, maar… Gelukkig hebben we dijken!



Geschiedenis Machine
2010: In september 2009 ben ik door de Kunstschouw uitgenodigd om een installatie te gaan maken voor de Kunstschouw 2010.
Doelen waar het project voor mij aan moesten voldoen waren: Relatie met de locatie en interactie met het publiek. Zo ontstond de Geschiedenis Machine: Een machine gemaakt van hout met een verleden (sloophout). Met deze machine wordt de geschiedenis geschreven van het dorp/de stad waar de machine wordt geëxposeerd. Bezoekers kunnen stukjes geschiedenis laten neerdalen in het dorp, door een actie uit te voeren (pompen). Hierdoor vliegt er een stukje geschiedenis de lucht in, wat d.m.v. een parachuutje weer neerdaalt. Op het parachuutje staat een stukje geschiedenis (zowel historische feitjes als persoonlijke verhaaltjes). Vervolgens plant de bezoeker het parachuutje in het landschap. Dit landschap groeit na iedere actie. Als aandenken en als dank voor het Pompen en het Planten, krijgt de bezoeker “zijn” vrijgelaten tekst mee op een kaartje.
De machine is geëxposeerd op verschillende locaties: 2010: Kunstschouw, Schouwen Duiveland (winnaar Kunstschouw Award 2010) 2010: Kunstspoor, Noord Beveland 2011: Cultureelerfgoeddag Torhout, Belgie 2011: Kunstroute Lonneker.



Future Impression 2009:
Mijn afstudeerproject is geïnspireerd op de in 2009 gehouden manifestatie ‘Maak ons Land’, van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. Tijdens deze manifestatie werden 5 thema’s belicht. Van deze 5 verschillende thema’s heb ik een impressie gemaakt. Een impressie zoals het er in mijn visie uit zou kunnen zien in de nabije toekomst. Tijdens de uitvoering van mijn project heb ik samengewerkt met twee studenten van de Willem de Kooning Academie uit de richtingen Illustratie en Interactieve Multimedia. De installatie is opgebouwd uit 5 zuilen met ieder met hun eigen thema, en dit vormgegeven in een maquette. De zuilen zijn op afstand van elkaar geplaatst, zodat u ertussendoor kunt lopen, en u zich zo dus letterlijk in de toekomst bevindt. Doordat de thema’s niet op zichzelf staan maar wel degelijk met elkaar verband houden, zijn ze op de vloerplaat door middel van wegen met elkaar verbonden.
De 5 thema’s en mijn toekomstvisie:
Water: de onderwaterwereld naar boven halen zodat de waterspiegel daalt.
Vrije tijd: een nachtje een worden met de natuur.
Werken: een lig, zit, hang -werkplek in de wand. Wonen: een huis dat mee kan draaien met de zon, of juist niet.
Mobiliteit: eenpersoonsauto als mogelijke oplossing voor de files.
Alle concepten die zijn uitgewerkt in de installatie zijn impressies, niet bedacht voor een specifieke locatie maar overal inzetbaar, toepasbaar en plaatsbaar. Als u uw hand boven een 3D object houdt, wordt er een digitale animatie op de wand geprojecteerd.
Dit project is ontworpen en uitgevoerd door: Kris van der Werve, Autonome Beeldende Kunst
De illustraties zijn verzorgd door: Wieneke van Veen, Illustratie Het interactieve gedeelte is uitgevoerd door: Peter van der Werve, Interactieve Multimedia